portfolio5 Misijska Družba Duha Svetoga (Spiritanci) danas

U Hrvatskoj Družba djeluje od 1981.godine. Prvi je došao pater Albert (Njemačka), koji je djelovao u Jastrebarskom i Sikirevcima, a od 1986. u Podvinju. Ubrzo su mu se pridružili p. Michel (Francuska), a nekoliko godina kasnije i p. Jaroslaw (Poljska). U nastupajućim godinama su nas počastili svojim dolaskom p. Krištof (Poljska) i p. Slavomir (Poljska). Zatim dolazi pater Andrzej Owca (Poljska) 2000. godine. Svi su radili u Podvinju.

Danas u Hrvatskoj imamo dvije zajednice: u Podvinju i Osijeku. U Podvinju, u župi sv.Antuna Padovanskog, rade p. Albert Thielemeier, CSSp iz Njemačke, p. Ante Šiško, CSSp iz Hrvatske, Josaphat Mosha, CSSp iz Tanzanije i p. Marek Szrejna, CSSp iz Poljske. U Osijeku rade p. Jean-Michel Jolibois, CSSp iz Francuske, P. Arkadiusz Krasicki, CSSp iz Poljske i p. Paul A. Karim,CSSp iz Siera Leonea. Jedini članovi Družbe Duha Svetoga iz Hrvatske su p. Ante Šiško CSSp (Podvinje) i p.Tomislav Mesić CSSp(Velika Britanija).

Danas Spiritanci broji se oko 3000 redovnika (29 biskupa, 2192 svećenika, 209 časne braće i 563 bogoslova s prvim zavjetima). Od tog broja 1166 dolaze iz Europe, 1058 iz Afrike, 160 iz Sjeverne Amerike, 113 iz Južne Amerike te 10 iz Azije i Oceanije. Tom broju svakako treba dodati i novinu – 75 pridruženih laika iz različitih zemalja u koje Družba polaže velike nade i u kojima vidi zajedničku budućnost. U Hrvatskoj zajednica misionara Družbe Duha Svetoga je sve donedavno pripadala Njemačkoj provinciji da bi 2002. godine dobila povlašteni status međunarodne grupe podređene generalnoj kući u Rimu. Glede zvanja možemo reći da godišnje uđe u Družbu svečanim polaganjem prvih redovničkih zavjeta oko 80 mladića što je ekvivalentno broju umrlih redovnika. Većina tih zvanja dolazi iz južne hemisfere. Danas Spiritanci djeluju u 61 zemlji svijeta.