Pozivamo vas na kratko razmatranje o Duhu Svetom koje predlaže o. Libermann. Drugi dan veljače spiritanci obilježavaju Libermannov dan. To je dan kada je umro Libermann.

Brod ima svoja jedra i svoje kormilo. Vjetar puše  u jedro i uzrokuje da brod plovi prema smjeru koji mora uzeti; to je dakle zahvaljujući jedrima on plovi i uzima pravi smjer, ipak ovaj smjer  bi bio previše valovit i mogao bi ponekad udaljiti brod od koordinata. koje kako ne bi zalutao. Tako pater Franjo LIBERMANN uspoređuju našu dušu koja je izložena porivima Duha Svetoga.

„Vaša duša  je brod, srce predstavlja jedro, Duh Sveti je vjetar; On puše u vašoj volji i duša djeluje, i ona djeluje prema cilju kojim Bog se nudi; vaš duh je kormilo koje mora spriječiti  da, u snazi i živahnosti dobivenog poticaja za vaše srce, ne skrenete s linije glavne i određene od Božje dobrote“.

U mnogim takvim usporedbama progovara Libermann mnogima koji traže mir u svom srcu. Često se zna obratit i pojedinim ljudima, koji postaju paradigma svakoga tko traži Boga iskrena srca.

„Moj dragi prijatelju, ne čudi se da inzistiram toliko prije, jer mislim i jesam siguran da budemo savršeni trebamo biti apsolutno prazni od toga svega što nije Bog. Duh Sveti stalno kuca na vrata našeg srca; želimo žarko da uđe, po toj želji mi Mu otvaramo vrata, ali kako on ne može tamo ući, ako u njemu ne nalazi mjesta, ako nalazi to srce ispunjeno tuđim privrženostima, a koje treba toliko Njemu pripadati?  On je dakle prisiljen ostati vani, ima dobrotu neshvatljivu čekati dok ne nađe malo mjesta i u mjeri kad se oslobađamo tih bijednih privrženosti. Čim više Duh Sveti je ušao u naše srce tim više postajemo jači da tjeramo korak po korak neprijatelje Boga koje su tamo vladali (doslovce pljačkali). Zbog tog je bitno da pomognemo tom božjem Duhu izbaciti ih vani; jer bez naše čvrste volje On ih sam ne prisili. Treba dakle se moliti žarko i upotrijebiti sve što nam daje snage kako bismo Mu pomogli ispuniti to djelo“.

Za Libermanna svetost je glavni coiilj u životu, a osobito ujedinjenje s Bogom koje se može dogoditi već ovdje na zemlji.

„Budite sveti jer je svet naš Otac nebeski. Radujte se uvijek pred vašim božjim Učiteljem i u Njemu, jer Njegov Duh svetosti je u vama. Oh! Kako je strašan taj Duh svetosti! Oh! Kako vas hoće čistima i svetima da budete mili Isusovom božjem Duhu svetosti, i kako bismo Ga sačuvali u punini našim dušama! Moj dragi brate, budite sveti,budite u potpunoj svetoj radosti, budite također u potpunom svetom strahu i potpuno smiren pred našim Gospodinom Isusom“.

  1. Libermann ističe važnost euharistije koja je vrhunac svih naših nastojanja. Osim toga Duha Svetoga povezuje upravo s euharistijom jer samo on može uprisutniti Isusa Krista.

„ U presvetom Sakramentu, on nam daje tako veliku puninu Duha Svetoga i tako veliki dar ljubavi i sjedinjenja da bismo bili neizbježno umrli kad bismo ga direktno vidjeli. Čini mi se jasno zašto se naš Gospodin htio skriti u tom sakramentu“.

Važno je čisto srce jer Bogu se sviđaju čista srca.

„U posljedici te nevinosti dolazi čistoća, koja je krepost delikatna i koja ispliva direktno iz krila Boga. To je miris neizmjerno fin, koji je destiliran po sjedinjenju zaljubljeničkom i vrlo čistom sa samim Bogom. Čini se da Duh Sveti meće u naše duše nešto kao vrsta ljubomore, koja nas drži budnima de spriječimo da ljubav nevina i delikatna, koja stvara u nama bilo zamrljana zbog nekakve osjetljive privrženosti“ …

Pater Marek Szrejna CSSp

© 2015 Spiritanci
Top
Prati nas: